Reset filter

DEFINITIEF ENERGIELABEL

Het definitief energielabel is per 1 januari 2015 verplicht bij verkoop of verhuur van woningen. Het label verschilt van het energielabel dat al sinds 2008 verplicht is.

Woningeigenaren zonder energielabel ontvangen in januari of februari een brief met hun voorlopige energielabel. Vanaf 1 januari 2015 is het bij verkoop of verhuur verplicht om hier zelf een definitief energielabel van te maken. De woningeigenaar kan vanaf 1 januari via de internetapplicatie energielabelvoorwoningen.nl van de Rijksoverheid een definitief energielabel aanvragen. Deze applicatie is nu nog in ontwikkeling.

Via de applicatie kan de woningeigenaar, na inloggen op DigiD, de vooraf ingevulde gegevens controleren en aanpassen, bijvoorbeeld informatie over de isolatie, het glas en de verwarmingsketel. De applicatie geeft aan voor welke gegevens er bewijsstukken aangeleverd moeten worden, zoals een foto van een CV-ketel. Vervolgens controleert een erkende deskundige de gegevens op afstand. Na akkoord ontvangt de woningeigenaar zijn definitieve energielabel. Dit definitief energielabel is 10 jaar geldig na uitgifte. Dat geldt ook voor het huidige energielabel. Het voorlopig energielabel heeft geen formele status. Het is een indicatie van de gegevens zoals deze over de woning bekend zijn uit informatie uit de woningmarkt. Onder andere vanuit het Kadaster en onderzoek (WoON 2006).

Waarom komt er een voorlopig energielabel?
Dit is afgesproken in het Energieakkoord. Met het voorlopige energielabel kunnen marktpartijen aan woningeigenaren uitleggen hoe een huis energiezuiniger gemaakt kan worden.

Kan ik nu al checken wat mijn voorlopige energielabel is?
Ja, dat kunt u nagaan via de Energielabel-checker. Het voorlopige energielabel is gebaseerd op bouwjaar en type woning.

Wat gebeurt er met het energieprestatiecertificaat?
Het energieprestatiecertificaat zal vanaf 1 januari 2015 overgaan in de Energie-Index. De Energie-Index is een getal voor de energieprestatie. De Energie-Index is een vrijwillig instrument om een exactere bepaling van de energieprestatie van een woning te berekenen. Bij een Energie-Index ontvangt u automatisch een definitief energielabel.

Verder worden aan de Energie-Index financiële instrumenten gekoppeld, zoals het woningwaarderingsstelsel. Professionele woningeigenaren, vooral de huursector, gebruiken de Energie-Index om de investeringen van hun huizenvoorraad te waarderen en te bepalen.

Terug naar nieuws